Αναρωτιέστε πώς θα δημιουργήσετε ένα σαλόνι κομψό και λειτουργικό που θα κλέψει τις εντυπώσεις; Ξεχωρίσαμε για σας πέντε βασικά στοιχεία συν έναν ακόμη κανόνα, που περικλείουν όλα όσα χρειάζεται η επίπλωση και διακόσμηση του δωματίου-καθρέφτη του σπιτιού και της αισθητικής σας, ενώ έχουμε προσθέσει και μερικές ακόμη ιδέες για διακόσμηση σαλονιού που θα λατρέψετε.

#1: «Παρακαλώ, καθίστε!»

Είναι αδιαμφισβήτητο: ένα σαλόνι απαιτεί έναν καναπέ. Ευτυχώς, οι επιλογές είναι απεριόριστες, για όλα τα τετραγωνικά και για όλα τα γούστα. Καναπέδες γωνιακοί, τριθέσιοι, μικρότεροι καναπέδες σε συνδυασμό με πολυθρόνες, μοντέρνοι ή κλασικοί.

Καθώς όμως θα κοιτάζετε τον άδειο χώρο όπου θα τοποθετήσετε τα έπιπλα που ετοιμάζεστε να παραγγείλετε, θυμηθείτε πόσες φορές μετά την προτροπή να καθίσετε… προσγειωθήκατε σε έναν πολύ χαμηλό καναπέ ή, πόσες φορές κάποιο ελατήριο/εξάρτημα σας ενοχλούσε το πόδι.

Για ένα επομένως τέλειο καλωσόρισμα, ανασύρετε όλες τις εμπειρίες σας ως καλεσμένοι. Έπειτα, βάλτε στόχο ώστε η επιλογή των καναπέδων και των πολυθρόνων σας να ακολουθήσει το κριτήριο της εργονομίας που επιτρέπει σωστή, πέρα από άνετη στήριξη. Υπάρχουν άλλωστε εργονομικές πολυθρόνες που έχουν σχεδιαστεί ειδικά για τον σκοπό αυτό και αποτελούν στοιχεία ενός σχεδιασμού προσεγμένου σε κάθε λεπτομέρεια, ικανού να προσφέρει κομψότητα και φινέτσα. Στη συνέχεια, αναλογιστείτε τη χρήση που θα προσφέρει ο καναπές σας: θα είναι κλασικός, διθέσιος ή με περισσότερες θέσεις; Ευτυχώς, και στην περίπτωση αυτή, το εύρος των τιμών ακολουθεί και το εύρος των επιλογών, ώστε να ικανοποιηθούν και τα πιο μικρά πορτοφόλια.

Σειρά έχει η επιλογή των υλικών: θα είναι γυαλιστερό ή αδιαφανές; Το προσωπικό σας γούστο και οι ανάγκες θα δώσουν την απάντηση. Κρατήστε ωστόσο στο μυαλό ότι τα πολυτελή εφέ διασφαλίζονται με απαλά βελούδινα υφάσματα, αλλά όσοι προτιμούν το απέριττο στιλ, οι παστέλ αποχρώσεις και οι βαμβακερές ή λείες υφές είναι υπέροχες μες την απλότητά τους.

Επίσης σκεφτείτε αν σας εξυπηρετούν περισσότερα και ατομικά καθίσματα (διθέσιοι καναπέδες, πολυθρόνες, πουφ), επιλογή που επιτρέπει σε όλους να απλωθούν –και συνάμα να τηρηθεί και η φυσική απόσταση εάν επιθυμείτε να ακολουθήσετε τις συστάσεις εν μέσω κορωναϊού.  Εάν πάλι το προτιμάτε, ένας μεγάλος καναπές φέρνει τους ανθρώπους  πιο κοντά.

Αν ο χώρος σας επιτρέπει έναν πραγματικά εκτεταμένο σχεδιασμό, στα Έπιπλα Τριανταφύλλου  αυξάνουμε απίστευτα τις επιλογές σας: μπορείτε να επιλέξετε περισσότερες πολυθρόνες, υφάσματα ή δερμάτινα καθίσματα και να προσθέσετε έναν επιπλέον μικρότερο καναπέ. Μπορείτε να έχετε όλα τα έπιπλα κατά παραγγελία, προσαρμοσμένα στις διαστάσεις που επιθυμείτε. Πράγματι, ένας μεγάλος χώρος σας δίνει  την ευκαιρία να γίνετε δημιουργικοί και να αποκτήσετε όλα τα έπιπλα που χρειάζεστε.

Και ένα ακόμη tip: Εκτός εάν διαθέτετε πολύ μικρό χώρο, φροντίστε να μην κολλήσετε τους καναπέδες στους τοίχους και ταυτόχρονα μεριμνήστε ώστε η απόσταση μεταξύ των μεγάλων καθισμάτων/επίπλων να μην είναι μικρότερη από 9-10 εκατοστά και μεγαλύτερη από 26 εκατοστά.

Τραπεζάκια Σαλονιού

 #2: «Και τώρα, σερβιριστείτε»

Η λέξη κλειδί, είναι το περίφημο coffee table ή αλλιώς τραπεζάκι σαλονιού. Και πάλι, η αναδρομή σε προσωπικές εμπειρίες θα σας φανεί χρήσιμη: θυμηθείτε πόσες φορές ψάχνατε πού να ακουμπήσετε το ποτό ή το πιάτο σας σε κάποιο πάρτι ή όταν χρειάστηκε να τεντώνεστε κάθε φορά για να πιάσετε το ποτήρι σας.

Τα τραπεζάκια σαλονιού συνήθως τοποθετούνται μπροστά από τον καναπέ και στο κέντρο της διάταξης των καθισμάτων σας. Το ύψος τους θα πρέπει να βρίσκεται περίπου στο ίδιο ύψος με τον καναπέ και των συνοδευτικών καθισμάτων ενώ η ιδανική απόσταση κυμαίνεται μεταξύ 35-45 εκατοστών. Τα μικρότερα τραπεζάκια (side tables) που τοποθετούνται στο πλάι των καθισμάτων ή μιας πολυθρόνας είναι επίσης εξαιρετικά βολικά εάν λατρεύετε τις συγκεντρώσεις στο σπίτι : Φροντίστε μόνο να βρίσκονται και αυτά στο ίδιο ύψος με το μπράτσο του καναπέ, ή να είναι ελαφρώς χαμηλότερα και να έχουν τόση απόσταση ώστε να επιτρέπουν ελευθερία κινήσεων.

Πολύ συχνά τα τραπεζάκια σαλονιού διαθέτουν ράφια, συρτάρια και γενικά έξυπνους χώρους όπου μπορείτε να αποθηκεύετε τα αγαπημένα σας βιβλία, cd ή περιοδικά, αλλά και μικρoαντικείμενα όπως τηλεχειριστήρια. Αν πάλι είστε από εκείνους που αγαπούν να τρώνε ή να δουλεύουν μπροστά στην τηλεόραση, ένα τραπεζάκι σαλονιού κατά παραγγελία θα ταιριάξει τέλεια στις ανάγκες σας, καθώς μπορούμε να το κατασκευάσουμε στο κατάλληλο ύψος για φαγητό και εργασία, αλλά και με τους χώρους αποθήκευσης που επιθυμείτε.

 

# 3: Σινεμά, το σπίτι μου

Αφού έχετε αποφασίσει πώς θα δημιουργήσετε το πλέον άνετο σαλόνι, ώρα να επιλέξετε πώς θα απολαμβάνετε τις στιγμές μπροστά από την τηλεόραση. Για πολλούς ανθρώπους, το σαλόνι είναι συνώνυμο με το οικογενειακό δωμάτιο, την αίθουσα της τηλεόρασης όπου ψυχαγωγείται όλη η οικογένεια. Χάρη εξάλλου στην τεχνολογία, τα σαλόνια μοιάζουν όλο και πιο συχνά με οικιακό σινεμά, ειδικά όταν η τηλεόραση διαθέτει ηχητικό σύστημα.

Καθώς σε αυτές τις περιπτώσεις η τηλεόρασή σας γίνεται αυτόματα το επίκεντρο, χρειάζεστε ένα έπιπλο ή μια σύνθεση επίπλων που να προσφέρει άνετη θέαση και ασφαλή τοποθέτηση των συσκευών σας. Σε τελική ανάλυση, αφού η προσοχή όλων θα είναι στραμμένη στην TV φροντίστε ώστε το έπιπλο που την περιβάλλει να συμβάλλει στη γενικότερη αισθητική.

Ο διαθέσιμος χώρος έχει φυσικά τον δικό του σημαντικό ρόλο, ωστόσο οι επιλογές είναι και εδώ πολλαπλές: μπορείτε να επιλέξετε μια σύνθεση επίπλων με ράφια και ντουλάπια για όλες τις συσκευές σας ή για πιο μίνιμαλ στιλ επιλέξτε μία επιτοίχια βάση για την τηλεόραση που είναι μεν μικρότερη, αλλά προσφέρει καλή θέαση στην παρέα σας.

Εάν σχεδιάζετε να τοποθετήσετε την τηλεόραση στον τοίχο μπροστά από τον καναπέ,  το μυστικό για να επιλέξετε το κατάλληλο μέγεθος TV είναι να μετρήσετε πόσο απέχει το καθιστικό από τον συγκεκριμένο τοίχο και να διαιρέσετε διά 3. Για παράδειγμα, εάν ο καναπές σας απέχει 3 μέτρα από τον τοίχο, καλύτερα να επιλέξετε μία τηλεόραση 40 ιντσών. Σε κάθε περίπτωση, ο χρυσός κανόνας της απόστασης ανάμεσα στην τηλεόραση και τον καναπέ είναι τα 18 εκατοστά. Έτσι, τα μάτια σας θα σας ευχαριστήσουν που δεν θα τα κουράζετε και δεν θα νιώθετε ότι είστε πολύ μπροστά ή πολύ πίσω στο οικιακό σινεμά.

 

# 4: Μικροέπιπλα, τα θαυματουργά

Εάν στο σαλόνι σας περνάτε το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου σας, είναι λογικό να το διακοσμήσετε με τρόπο που ανταποκρίνεται στην αισθητική σας. Και σε αυτή την περίπτωση, είναι τα μικροέπιπλα που δίνουν τη δυνατότητα να αναδείξετε τον τρόπο ζωής και τα ενδιαφέροντά σας: Από οικογενειακές φωτογραφίες σημαντικών στιγμών ή ταξιδιών μέχρι βιβλία και φυτά, με την επιλογή των κατάλληλων μικροεπίπλων μπορείτε να τοποθετήσετε τα αγαπημένα σας αντικείμενα στο σαλόνι/καθιστικό ώστε να απολαμβάνετε την κάθε στιγμή στο χώρο σας, αλλά και να κάνετε τους καλεσμένους σας να αισθάνονται μέρος ενός προσωπικού και ξεχωριστού σύμπαντος.

«Λίγα αλλά καλά»: αυτό είναι το μυστικό για να δημιουργήσετε έναν χώρο κομψό και αριστοκρατικό, ακόμη και αν ακολουθεί τις μίνιμαλ γραμμές. Με βάση λοιπόν την αρχή less is more, είναι καλύτερα να επιλέξετε κομμάτια που δεν δημιουργούν την αίσθηση της ασφυξίας: ένας μπουφές, ένα κάθετο σταντ για βιβλία, ένα έπιπλο για περιοδικά ή ράφια που θα τοποθετήσετε επιμελώς σε διάφορα σημεία του σαλονιού σας.

Υπάρχει  πληθώρα μικροεπίπλων τόσο για να αναδείξετε τα αγαπημένα σας αντικείμενα όσο και για να τα αποθηκεύετε -και κυρίως να τα ανασύρετε εύκολα-, κάθε φορά που θέλετε να μοιραστείτε τον δικό σας μοναδικό κόσμο με τους οικείους σας. Ανάλογα εξάλλου με τις επιλογές σας, τα μικροέπιπλα είναι αυτά που μαρτυρούν πληθώρα πληροφοριών για την προσωπικότητά σας. Απλώς, αφιερώστε λίγο παραπάνω χρόνο ώστε να μελετήσετε τις διαθέσιμες δυνατότητες και/ή ζητήστε από τον επιπλοποιό σας να σας κατασκευάσει εκείνα που θα σας κάνουν τη ζωή ακόμη πιο ευχάριστη.

Μαξιλάρια Σαλονιού

 

# 5: Μεταξύ γης και ουρανού

Ή, ώρα για αξεσουάρ. Χαλιά, μαξιλάρια, έργα τέχνης, λάμπες φωτισμού και κομψά μικροαντικείμενα προσθέτουν χρώμα, ατμόσφαιρα και στιλ στο σαλόνι σας και βάζουν την τελευταία πινελιά δηλώνοντας το προσωπικό σας γούστο.

Τα χαλιά συχνά υπαγορεύουν την παλέτα χρωμάτων ενός δωματίου, οπότε είναι ίσως το κατάλληλο αξεσουάρ για να ξεκινήσετε τη διακόσμηση. Επιλέξτε ανάλογα τα γούστα σας έχοντας όμως στο μυαλό να δημιουργήσουν μια εκλεπτυσμένη και φιλόξενη ατμόσφαιρα – ίσως είναι καλύτερη η μονοχρωμία ή οι τόνοι που καταλήγουν σε αφηρημένα σχέδια. Έπειτα, προσοχή στις διαστάσεις: πάντα στο χαλί πρέπει να ακουμπάνε τουλάχιστον τα μπροστινά πόδια του καναπέ και των πολυθρόνων. Τα περισσότερα σαλόνια απαιτούν χαλιά με διαστάσεις το λιγότερο 20Χ25 ενώ συχνά χρειάζονται ακόμη μεγαλύτερα. Αποφύγετε να βάλετε ένα μικρό χαλί στο δωμάτιο καθώς τα έπιπλα θα μοιάζουν να… κολυμπάνε γύρω του.

Τα φωτιστικά επιβάλλονται σε ένα καλαίσθητο σαλόνι. Ένα κρεμαστό φωτιστικό είναι πάντα απαραίτητο, ικανό να δημιουργήσει ατμόσφαιρα και προοπτική. Από την άποψη αυτή, το σαλόνι μπορεί να φιλοξενήσει δύο πηγές φωτός: Ο συνδυασμός ενό