Το να εργάζεται κανείς από το σπίτι δεν είναι καινούργια ιδέα. Αντίθετα ήταν πάντα μία επιλογή για πολλούς ή αναγκαία λύση για όσους χρειάζονταν ευελιξία στην εργασία. Ο covid-19 όμως έχει φέρει μία εντελώς καινούργια τάση, κάνοντας… σπιτόγατους ακόμη και εκείνους που δούλευαν επί ώρες σε μεγάλες εταιρείες. Είτε είστε από εκείνους που η ευέλικτη εργασία είναι επιλογή. Είτε ανήκετε στη… νέα γενιά υπαλλήλων που έχουν πλέον γραφείο στο σπίτι, τώρα είναι ευκαιρία να δημιουργήσετε ένα ιδανικό εργασιακό περιβάλλον μες στο χώρο σας.

Ίσως να σκεφτείτε ότι ένας καλός υπολογιστής, το πιστό σας smartphone, ένα τραπέζι και μία καρέκλα αρκούν για να έχετε το δικό σας γραφείο στο σπίτι. Στην πραγματικότητα όμως, όχι. Ακόμη και αν καταφέρνετε να εκπληρώνετε τις υποχρεώσεις σας το αποτέλεσμα θα είναι ακόμη μεγαλύτερο εάν δημιουργήσετε το δικό σας εργασιακό βασίλειο.

Εμείς θα μοιραστούμε μαζί σας 5 ιδέες για το πώς μπορείτε να μετατρέψετε ένα χώρο ως  το ιδανικό γραφείο στο σπίτι . Εσείς απλώς αποφασίστε με το γούστο και τις ανάγκες σας.

Διαλέξτε τον κατάλληλο χώρο

Για να δημιουργήσετε τις κατάλληλες συνθήκες εργασίας στο σπίτι, το ιδανικό είναι ένα δωμάτιο αφιερωμένο αποκλειστικά στη δουλειά σας. Εάν ωστόσο δεν έχετε αυτή τη δυνατότητα, και πάλι μπορείτε να βρείτε τη δική σας γωνιά μακριά από τα πιο χαοτικά σημεία της οικίας σας, όπως η κουζίνα και το καθιστικό. Ξεχάστε λοιπόν τηλεοράσεις και άλλες πηγές που θα αποσπούν την προσοχή σας και οργανωθείτε σε έναν χώρο όσο το δυνατόν πιο ήσυχο.

Προτιμήστε ουδέτερα χρώματα

Προκειμένου ο χώρος όπου θα εργαστείτε να είναι ευχάριστος, προτιμήστε αντικείμενα με ουδέτερο χρώμα. Αντίστοιχα επιλέξτε ουδέτερες αποχρώσεις στους τοίχους, το πάτωμα και τα έπιπλα. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να απορρίψετε χρώματα έντονα και αντικείμενα εκκεντρικά και να κάνετε επιλογές π.χ. για το πάτωμα, όπως παρκέ και πέτρα. Αν δεν μπορείτε να κάνετε ριζικές αλλαγές και τα υπάρχοντα υλικά και χρώματα δεν διευκολύνουν σκεφτείτε είτε κάποιο χαλί/μοκέτα. Είτε επιπλέον κάποια από τις πολλές εναλλακτικές λύσεις στην αγορά για το πάτωμα σε μπεζ, λευκό, τορτόρα, γκρι, ζαχαρί – χρώματα που δίνουν μία χαλαρωτική νότα στον χώρο, ευνοώντας τη συγκέντρωση.

 

Φροντίστε για τον σωστό φωτισμό

Για να μπορείτε να είστε πάντα συγκεντρωμένοι στη δουλειά σας θυμηθείτε ότι ο φωτισμός έχει καταλυτικό ρόλο. Διαλέξτε επομένως ένα φωτεινό σημείο για να τοποθετήσετε το γραφείο σας. Ιδανική επιλογή, κοντά σε ένα παράθυρο, ώστε να έχετε φυσικό φως. Ωστόσο, το φως θα πρέπει να το έχετε στο πλάι σας και όχι να πέφτει πάνω σας ή/και στην οθόνη του υπολογιστή σας.  Εάν πάλι χρειάζεστε απαραιτήτως τη βοήθεια του τεχνητού φωτισμού θυμηθείτε ότι δεν πρέπει να σας κουράζει: Προτιμήστε φωτισμό με led του οποίου θα μπορείτε να ρυθμίσετε την ένταση.

Η ώρα για το έπιπλο

Αφού ετοιμάσετε τον περιβάλλοντα χώρο τώρα είναι η στιγμή για να βάλετε τον πρωταγωνιστή: το έπιπλο που θα καθορίσει τη συνολική εικόνα και λειτουργικότητα που θα έχει το γραφείο στο σπίτι σας. Κατ’ αρχάς, όπως με τα χρώματα και τα υπόλοιπα αντικείμενα, προτιμήστε ουδέτερο χρωματισμό και για το έπιπλο του γραφείου σας. Φυσικά, η καλύτερη επιλογή είναι το φυσικό ξύλο που θα σας βελτιώσει τη διάθεση και θα σας κάνει να εργάζεστε πιο ευχάριστα. Επίσης, δώστε έμφαση στη λειτουργικότητα και στην εργονομία αφού εκεί θα περνάτε πολλές ώρες της ημέρας. Ένα γραφείο με ράφια, συρτάρια και χώρους θα σας βοηθήσει στην οργάνωση η οποία με τη σειρά της συμβάλλει θετικά στην ψυχολογία του εργαζόμενου. Οργάνωση, λειτουργικότητα και εργονομία όμως δεν πρέπει να στερούν την αισθητική που επίσης ανεβάζει την ψυχική διάθεση. Ευτυχώς, υπάρχει πληθώρα επιλογών για να τα έχετε όλα σε ένα γραφείο. Ειδικά αν δει κάποιος τα γραφεία της Join είναι πολύ πιθανόν να ξεκινήσει να εργάζεται από το σπίτι ακόμη και εάν δεν το είχε… σκοπό! Πράγματι, οι προτάσεις της εταιρείας είναι ανεπανάληπτες και σίγουρα ασυνήθιστες. Μοιάζουν σαν να έχουν μόλις βγει από τη Φύση, ωστόσο προσφέρουν όλες τις αναγκαίες ανέσεις και τη λειτουργικότητα που θα σας κάνουν να δουλεύετε με όρεξη και έμπνευση. Τι να πει κανείς, πράγματι, για το γραφείο Ίσιδα, από μασίφ ξύλο στα πόδια και δερμάτινη επένδυση στο καπάκι, ενσωματωμένα led, συρτάρια με κλειδαριές και ράφια; Εάν πάλι έχετε περιορισμένο χώρο, το μοντέλο Σάρα μοιάζει με ένα μοναδικό εργασιακό καταφύγιο: ο μίνιμαλ σχεδιασμός του έχει φροντίσει να μη του λείψει τίποτα, ούτε από ενσωματωμένο φωτισμό led ούτε από συρτάρια και ράφια, όλα απαραίτητα για να εργαστείτε ξέγνοιαστα και να κάνετε τη δική σας design δήλωση μέσα στο σπίτι.

Φυσικά, για πιο ευχάριστη εργασία θα συνοδέψετε με την κατάλληλη καρέκλα. Γνωρίζετε άλλωστε ότι το σώμα σας πρέπει να είναι σωστά τοποθετημένο και ότι πρέπει όταν κάθεστε –ειδικά επί πολλές ώρες- να νιώθετε άνετα, χωρίς να προκαλούνται τραβήγματα και πόνοι. Καθώς στην αγορά υπάρχουν πολλές επιλογές, καλό είναι να θυμάστε ότι δεν είναι όλες οι καρέκλες εργασίας κατάλληλες. Για να σιγουρευτείτε, επιλέξτε βάσει των προδιαγραφών και όχι με οικονομικό κριτήριο. Στη Join θα βρείτε επίσης εξαιρετικές καρέκλες γραφείου που προσφέρουν άνεση, ποιότητα και καλαισθησία.

 

Extra tip: καναπές

Θέλετε να απογειώσετε τον κατ’ οίκον χώρο εργασίας σας ; Επιλέξτε έναν μοντέρνο καναπέ είτε διθέσιο είτε γωνιακό -αν σας το επιτρέπουν και τα τετραγωνικά που διαθέτετε- και δεχτείτε εκεί πελάτες και συνεργάτες ή βρείτε ευκαιρία να αναπαυθείτε κάνοντας διάλειμμα από μία κοπιαστική ημέρα στον υπολογιστή.

Και όχι μόνο. Η επιλογή ενός καναπέ μπορεί να λειτουργήσει ως βασικό στοιχείο για τη δημιουργία του γραφείου σας. Βάλτε σε μία γωνιά του σπιτιού έναν καινούργιο καναπέ και μαζί με το κατάλληλο τραπεζάκι που θα φιλοξενεί τον υπολογιστή σας δημιουργήστε τον δικό σας εργασιακό χώρο προσθέτοντας επιπλέον ντιζάιν και αισθητική στην οικογενειακή οικία. Πράγματι, στα Έπιπλα Τριανταφύλλου υπάρχουν εξαιρετικές επιλογές για καναπέδες άνετους και λειτουργικούς. Χρειάζεστε μια ιδέα; Οι καναπέδες Matilda και Albert μοιάζουν φτιαγμένοι ειδικά για τον σκοπό ενός γραφείου-σαλόνι. Ενώ, για μια γωνιά προσωπική όσο και εντυπωσιακή οι γωνιακοί καναπέδες Τριανταφύλλου –όπως οι Linen, Βοw, Diva κ.ά. – αποτελούν επιτομή της άνετης λειτουργικότητας. Ταιριάξτε και ένα από τα υπέροχα πολυμορφικά τραπεζάκια σαλονιού και το γραφείο σας θα γίνει παράδειγμα εργασιακού στιλ.

Κάντε το γραφείο στο σπίτι χώρο προσωπικής έμπνευσης

Πέρα από τον κατάλληλο φωτισμό, τα χρώματα και τα μοντέρνα έπιπλα που θα κάνουν τη διαφορά, μπορείτε να δώσετε επιπλέον στοιχεία στον χώρο σας. Έτσι, θα επιβεβαιώσετε το δικό σας statement για το γούστο και τις προτιμήσεις σας. Επομένως, δώστε τον πρώτο λόγο στη δημιουργικότητά σας και διακοσμήστε το γραφείο στο σπίτι σας με αντικείμενα και διακοσμητικά εμπνευσμένα, τα οποία θα σας κάνουν να νιώθετε όμορφα. Ένα ντιζάιν ρολόι στον τοίχο, στιλάτα είδη γραφής , πρωτότυπα και εμπνευσμένα αξεσουάρ γραφείου. Δεν χρειάζονται, παρά ορισμένες μικρές λεπτομέρειες και σωστοί συνδυασμοί. Και θα διαπιστώσετε ότι ποτέ πριν δεν είχατε αποδώσει τόσο αποτελεσματικά!

Καλή έμπνευση λοιπόν, και καλή εργασία!