Η καθαριότητα του σπιτιού τελειώνει πάντα με τα πατώματα. Αλλά αρχίζει -από πού αλλού;- από τα έπιπλα. Αυτές είναι εξάλλου οι πιο εκτεθειμένες επιφάνειες τις οποίες χρησιμοποιούμε όλοι καθημερινά.   Όπως επομένως προσέξαμε να πάρουμε τα έπιπλα που θα εξυπηρετούν τις ανάγκες μας, άλλη τόση προσοχή χρειάζονται και εκείνα ώστε να τα απολαμβάνουμε για πολλά χρόνια. Γιατί όχι και για πάντα. Θέλουμε λοιπόν θα ξέρουμε πως γίνεται ο καθαρισμός επίπλων.

Δεν υπάρχει όμως μία συνταγή για τον καθαρισμό και τη συντήρηση που να εφαρμόζεται σε όλα τα έπιπλα. Ανάλογα με τον τύπο και τα υλικά που συνθέτουν το έπιπλο, υπάρχει και διαφορετικός τρόπος καθαρισμού και συντήρησης. Αυτό είναι πολύ σημαντικό όχι μόνο για την επιλογή των κατάλληλων προϊόντων, αλλά και την αποφυγή εκείνων που θα μπορούσαν να καταστρέψουν τα όμορφα και κομψά έπιπλά μας. Πόσο μάλλον όταν πρόκειται για έπιπλα ξεχωριστά και ποιοτικά.

Στα Έπιπλα Τριανταφύλλου, όπου η εμπειρία πλέον μετρά 47 χρόνια, γνωρίζουμε πώς μπορούν τα έπιπλα να παραμείνουν σαν καινούργια ανεξάρτητα από την ιδιαίτερη τυπολογία τους. Και όλα αυτά, πάντα με φυσικά υλικά χωρίς χημικά που καταστρέφουν τα αληθινά έπιπλα, την υγεία αλλά και το περιβάλλον. Ελάτε να μοιραστούμε, λοιπόν, τη γνώση αυτή.

Πώς γίνεται ο καθαρισμός επίπλων

Όταν σκεφτόμαστε έπιπλα, το πρώτο υλικό που μας έρχεται στο μυαλό είναι φυσικά το ξύλο. Βρίσκεται πράγματι σχεδόν σε κάθε κατασκευή που χρησιμοποιούμε στο σπίτι μας. Έπειτα, αποτελεί πάντα το πιο όμορφο, αξιόπιστο, ανθεκτικό, φιλικό στην υγεία και στο περιβάλλον υλικό. Παρά την εμφάνιση νέων και πρωτοποριακών υλικών που επίσης προσφέρουν ομορφιά και χρηστικότητα, το ξύλο παραμένει ακλόνητο στην κορυφή των προτιμήσεων.

Αν το έπιπλο είναι όντως ξύλινο, αυτό δεν σημαίνει ότι είναι και η επιφάνεια/επένδυσή του. Επομένως είναι σημαντικό να μπορούμε να ξεχωρίσουμε τα είδη επίπλων που έχουμε στο σπίτι προκειμένου να είμαστε πιο αποτελεσματικοί ως προς την καθαριότητα και συντήρησή τους.

Τα ξύλινα έπιπλα μπορούν επομένως να διαχωριστούν ως εξής: με βερνίκι, με φυσικό ξύλο, έπιπλα-αντίκες και με λάκα.

Ξύλινα Έπιπλα με βερνίκι

Για να καθαρίσετε τα έπιπλα που είναι περασμένα με βερνίκι αποφύγετε εντελώς τα χημικά τα οποία θα μπορούσαν να τα καταστρέψουν. Με ένα μαλακό πανί ή πανί με μικροϊνες το οποίο προηγουμένως έχετε βουτήξει σε χλιαρό νερό -και έχετε στραγγίσει καλά- θα πετύχετε τέλειο καθάρισμα. Για να κάνετε έπειτα το βερνίκι να λάμπει.

 καθαρισμός επίπλων

 

Έπιπλα από φυσικό ξύλο

Τα έπιπλα σε φυσικό ξύλο είναι πραγματικά μοναδικά. Μοναδική όμως είναι και η φροντίδα που απαιτούν. Για να τα καθαρίσετε πρέπει να ξεσκονίζετε συχνά με ένα στεγνό πανί, με μικροϊνες κατά προτίμηση. Στη συνέχεια, περάστε ένα στεγνό μάλλινο ύφασμα για να γυαλίσετε το ανάγλυφο του ξύλου.

Αντίκες από μασίφ ξύλο

Τα έπιπλα-αντίκες είναι πολύ ευαίσθητα και πρέπει να αντιμετωπίζονται με προσοχή. Κατασκευασμένα συνήθως από μασίφ ξύλο είναι σαφώς πολύτιμα. Προκειμένου να τα καθαρίσετε, σκουπίστε τα με ένα στεγνό μάλλινο ύφασμα ή δέρμα σαμουά.

Ξύλινα έπιπλα με λάκα ή laminate

Τα έπιπλα από λακαρισμένο ξύλο πρέπει να καθαρίζονται με ένα μαλακό πανί εμποτισμένο με ζεστό νερό. Το πανί πρέπει φυσικά να το στύψετε καλά. Χρησιμοποιήστε αμμωνία αντί για σαπούνι εάν υπάρχουν επίμονοι λεκέδες.

Έπιπλα μπαμπού ή από άλλες φυσικές ίνες

Τα έπιπλα από φυσικές ίνες, όπως λυγαριά και μπαμπού, είναι κατάλληλα για εξωτερική χρήση και ως εκ τούτου είναι πιο επιρρεπή στις καιρικές συνθήκες με την επακόλουθη φθορά. Η λύση για τον καθαρισμό τους είναι το ζεστό νερό με σαπούνι πράσινο ή Μασσαλίας ή/και μαγειρική σόδα που θα περάσετε με καλά στραγγισμένο δέρμα. Περιστασιακά περάστε το τερεβινθίνη και γυαλίστε με ένα στεγνό πανί. Φροντίστε να προμηθευτείτε ειδικό λάδι ώστε να τα περνάτε με πινέλο μία φορά το χρόνο για να γυαλίζετε και να συντηρείτε αυτού του είδους έπιπλα, ειδικά εάν παραμένουν σε εξωτερικούς χώρους.

Γυάλινες επιφάνειες

Πολλά έπιπλα, ειδικά εκείνα που αποτελούν μέρος ενός μοντέρνου και σύγχρονου στιλ επίπλων, καλύπτονται με γυαλί διαφορετικών τύπων. Για να τα καθαρίσετε μπορείτε να κάνετε χρήση των ίδιων προϊόντων που χρησιμοποιείτε και για τα τζάμια. Μια εναλλακτική λύση είναι το μείγμα ζεστού νερού με ξύδι το οποίο θα περάσετε με στραγγισμένο δέρμα σαμουά.

Έπιπλα με επένδυση από δέρμα ή δερματίνη

Τα έπιπλα μπορούν επίσης να έχουν κάλυμμα από δέρμα, απομίμηση δέρματος ή πετσί. Και σ’ αυτή την περίπτωση όμως, ο καθαρισμός είναι απλός: Σκουπίστε τα με στεγνό πανί και πλύνετε τα με σαπούνι γλυκερίνης και υγρό πανί, χωρίς να ξεπλύνετε. Η γλυκερίνη διατηρεί τα υλικά αυτά απαλά και ευχάριστα στην αφή. Ίσως επιπλέον χρειαστεί να περνάτε περιστασιακά ένα στρώμα κρέμας για δέρματα ή πετσί, το οποίο χρησιμεύει για τη διατήρηση αυτών των υλικών σε καλή κατάσταση παρά την πάροδο του χρόνου.

καθαρισμός επίπλων με ύφασμα

Έπιπλα με κάλυμμα από ύφασμα

Φυσικά, εάν τα έπιπλά σας, ειδικά καναπέδες και πολυθρόνες, είναι καλυμμένα με υφάσματα, μπορείτε επίσης να τα καθαρίσετε με σαπούνι και νερό. Αν τα καλύμματα βγαίνουν, τόσο το καλύτερο: πλύση στο πλυντήριο στους 30 βαθμούς ή στεγνό καθάρισμα αν πρόκειται για τα πιο ευαίσθητα και ντελικάτα υφάσματα.

Έπιπλα από πλαστικό ή παράγωγο υλικό

Πέρα από τα γυάλινα, το μοντέρνο στιλ πολλές φορές περιλαμβάνει και έπιπλα που έχουν κατασκευαστεί από πλαστικές επιφάνειες διαφόρων ειδών. Ειδικά τα πολύ φουτουριστικά αντέχουν στη βρομιά και καθαρίζονται εξαιρετικά εύκολα. Γι’ αυτό, το πέρασμα με ένα μαλακό πανί εμποτισμένο με νερό και οικολογικό απορρυπαντικό αρκεί για να τα διατηρήσετε καθαρά. Με το καθημερινό επίσης ξεσκόνισμα με ένα στεγνό πανί θα τα κάνετε πάντα να λάμπουν.

Τα Έπιπλα Τριανταφύλλου είναι πάντα δίπλα σας

Πλέον γνωρίζετε αρκετά για να διατηρήσετε όμορφα και καθαρά τα καινούργια σας έπιπλα ή για να κάνετε τα παλιά να ζωντανέψουν. Αν ωστόσο έχετε ακόμη απορίες είμαστε στη διάθεσή σας για να σας συμβουλέψουμε πώς να απολαμβάνετε τη χρήση των επίπλων σας μέσα από τη σωστή συντήρηση και τον καθαρισμό. Μήπως υπάρχουν φθορές που απαιτούν επαγγελματική φροντίδα; Και πάλι θα καλοδεχτούμε κάθε έπιπλο που χρήζει επισκευής για να σας το επιστρέψουμε πιο όμορφα από ποτέ. Οι πελάτες μας άλλωστε γνωρίζουν ότι με την επιλογή Επίπλων Τριανταφύλλου δεν παραμένουν μόνο στην αγορά. Αντίθετα διαπιστώνουν ότι η αγορά είναι μόνο η αρχή μιας σχέσης με διάρκεια και εμπιστοσύνη. Σχέση που όσοι προτιμούν το όνομα Τριανταφύλλου επιβεβαιώνουν και απολαμβάνουν εσαεί.