Αν και η λέξη «μπουφές» είναι πολύ οικεία, υπάρχει μία σύγχυση ως προς τον προσδιορισμό του επίπλου που αντιπροσωπεύει καθώς συχνά αναφέρεται και ως σιφονιέρα, κονσόλα ή και κομότα.

Στην πραγματικότητα, υπάρχει στενή σύνδεση μεταξύ όλων αυτών των επίπλων και οι διαφορές είναι ελάχιστες. Ωστόσο ο μπουφές είναι έπιπλο για το σαλόνι σας με αποθηκευτικό χώρο και όχι μόνο, Είναι επίσης το κατεξοχήν χρηστικό βοηθητικό είδος τραπεζιού με μακρόστενες σχετικά διαστάσεις, το οποίο χρησιμοποιείται για την τοποθέτηση των εδεσμάτων στο πάνω μέρος ώστε να αυτοσερβίρονται οι καλεσμένοι αλλά και για τη φύλαξη πιάτων και ποτηριών στα συρτάρια και ντουλάπια που πάντα διαθέτει. Οι μοντέρνοι μπουφέδες προέρχονται από τη Σουηδία όπου χρησιμοποιούνταν για να σερβίρουν τα αλκοολούχα ποτά και τα γεύματα κατά τη διάρκεια εορταστικών συγκεντρώσεων. Έγιναν δημοφιλείς στη Γαλλία όπου και απέκτησαν επιπλέον χρηστικά αλλά και αισθητικά στοιχεία και από εκεί σιγά σιγά εξαπλώθηκαν σε όλη την Ευρώπη.

 

Ο μπουφές παραμένει ένα άκρως χρηστικό και διαχρονικό έπιπλο, που επιπλέον συνεχίζει να αντικατοπτρίζει  μια μεγάλη τάση για κομψότητα και πρακτικότητα. Και αν κάποτε ήταν κατεξοχήν έπιπλο για το σερβίρισμα και την προετοιμασία φαγητού, σήμερα οι μπουφέδες χάρη και στο μοντέρνο ντιζάιν εκτελούν πολλές διαφορετικές λειτουργίες. Ο μπουφές έχει αποκτήσει συνεπώς ιδιαίτερη αισθητική αξία και άρα είναι σημαντικό να επιλέξετε αυτό το έπιπλο ανάλογα με το περιβάλλον στο οποίο θα τοποθετηθεί.

Είδη μπουφέδων

Το βασικό μοντέλο είναι το κλασικό έπιπλο με παραλληλεπίπεδο σχήμα. Ωστόσο, αυτό μπορεί να διαφέρει ως προς τα σχήματα, τα υλικά και τον τύπο στήριξης, οδηγώντας σε πραγματικά πρωτότυπες λύσεις. Ειδικότερα οι μοντέρνοι μπουφέδες έχουν μινιμάλ μορφή αλλά με πολλά σχέδια και χρώματα καθώς και πολλούς αποθηκευτικούς χώρους.


Οι αρθρωτές μονάδες δίνουν επίσης τη δυνατότητα να προσαρμόσετε τον μπουφέ στον χώρο σας και στις ανάγκες του σπιτιού σας. Με αυτόν τον τρόπο δεν θα υπάρχουν προβλήματα μετρήσεων και θα έχετε και την ικανοποίηση να έχετε στην κατοχή σας ένα μοναδικό έπιπλο.

Σχήματα και όγκοι

Όσον αφορά το ύψος, οι ψηλές μονάδες είναι τέλειες όταν έχετε πολλά έπιπλα που δεν βρίσκουν χώρο στην κουζίνα ή όταν χρειάζεστε μια επιφάνεια στήριξης για να τοποθετήσετε την τηλεόραση. Ένας μακρύς και χαμηλός μπουφές είναι αντίθετα χρήσιμος για την παραδοσιακή χρήση ως βάση φαγητών και ποτών όταν έχετε καλεσμένους.

Ο εσωτερικός χώρος μπορεί να οργανωθεί ποικιλοτρόπως, με πόρτες (μεντεσέδες, συρόμενες ή πτερύγια), συρτάρια και ράφια. Και εδώ είναι το πιο σπουδαίο στοιχείο: Μπορείτε να βρείτε άπειρους συνδυασμούς με γεμάτους και άδειους όγκους ανάλογα με τα γούστα και τις ανάγκες σας, δημιουργώντας έτσι τη δική σας ιδανική σύνθεση.

Αφήστε τις ανάγκες αποθήκευσης και τα διακοσμητικά σας γούστα να είναι τα κριτήρια που σας βοηθούν να επιλέξετε το καλύτερο κομμάτι. Σκεφτείτε λεπτομέρειες όπως εάν χρειάζεστε κλειστή ή ανοιχτή αποθήκευση (δηλαδή ντουλάπια ή ράφια) ή και συνδυασμό αυτών. Τα ντουλάπια μπορούν να κρύψουν την ακαταστασία, ενώ τα ράφια κρατούν τα αντικείμενα εύχρηστα και εκθέτουν διακοσμητικά κομμάτια. Τα ανοιχτά ράφια έχουν πιο ελαφριά, πιο προσιτή αίσθηση, αλλά τα αντικείμενα που φυλάσσ