fbpx

Πώς να Επιλέξετε το Κατάλληλο Στρώμα Ύπνου;

Είναι γεγονός. Όταν κοιμόμαστε καλά, η ζωή μας είναι καλύτερη, ακόμη και όταν έχουμε δυσκολίες να αντιμετωπίσουμε. Αντίθετα, ο κακός ύπνος μπορεί να καταστρέψει την καθημερινότητά μας – με τις συνεπακόλουθες συνέπειες. Αφού λοιπόν επιλέξατε το νέο σας κρεβάτι, φροντίστε το στρώμα ύπνου που θα παραγγείλετε να ταιριάζει, όχι μόνο στα μέτρα του επίπλου σας αλλά και σε εκείνα του σώματός σας.

Σήμερα, μπορεί κανείς να βρει μια τεράστια ποικιλία από στρώματα. Ανάλογη είναι και η ποικιλία υλικών κατασκευής και βαθμού ευκαμψίας.

Ποιο είναι το ιδανικό; Αυτό ακριβώς που ταιριάζει στο δικό σας σώμα και στις δικές σας συνήθειες.

Αυτό ακριβώς το συμπέρασμα έχει καταρρίψει τον μύθο ότι το σκληρό στρώμα ύπνου είναι και το πιο κατάλληλο. Πλέον, η επιλογή γίνεται με βάση όχι μόνο τα υλικά που διαφέρουν τόσο σε ποιότητα όσο και σε τιμή. Αλλά και σε ορισμένες ακόμη παραμέτρους όπως είναι το σωματικό βάρος, η προτιμώμενη θέση ύπνου, η θερμοκρασία περιβάλλοντος, τυχόν μυοσκελετικά προβλήματα. Και γενικά στην άνεση που ο καθένας αποζητά.

Οι διαστάσεις του στρώματος ύπνου

Μήκος και πλάτος

Αφού επιλέξουμε το είδος του στρώματος που επιθυμούμε, πρέπει να φροντίσουμε να έχει τις σωστές διαστάσεις. Πέρα από το ύψος και τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά, είναι βασικό να επιλέξουμε το κατάλληλο μέγεθος. Σημαντική παράμετρος σε αυτή την επιλογή είναι ο αριθμός των ατόμων που θα το χρησιμοποιήσουν.

Για να επιτευχθεί ένας ποιοτικός ύπνος, η διάσταση είναι μια πτυχή που δεν μπορεί να παραβλεφθεί επειδή το στρώμα στο οποίο θα ξαπλώνουμε πρέπει να επιτρέπει να τεντώνουμε τα πόδια και τα χέρια μας χωρίς να περισσεύουν. Αυτό σημαίνει ότι το στρώμα ύπνου θα έχει μήκος και πλάτος 20 έως 30 cm περισσότερο από τη δομή του σώματος.

Τα μέτρα των στρωμάτων είναι λίγο πολύ προκαθορισμένα από τα ευρωπαϊκά στάνταρ και ακολουθούν διαφορετικά πρότυπα ανάλογα με το αν προορίζονται για ενήλικες ή παιδιά. Σε γενικές γραμμές οι διαστάσεις ορίζονται ως εξής:

  • Μονό στρώμα: Κατάλληλο για ένα άτομο με διαστάσεις που αναλογούν σε 90 εκατοστά πλάτος για 1,90/2,00 μέτρα ύψους.
  • Διπλό στρώμα: Κατάλληλο για δύο άτομα, έχει πλάτος 1,60/1,70 μέτρα και μήκος 1,90/2,00 μέτρα.
  • Ημίδιπλο στρώμα: Μελετημένο για να προσφέρει μεγαλύτερη άνεση σε ένα άτομο, είναι επομένως μεγαλύτερο του μονού με διαστάσεις 1,10 cm πλάτος και περίπου 2,00 cm μήκος.
  • Γαλλικού τύπου: Πρόκειται για ένα στρώμα λιγότερο διαδεδομένο στην αγορά, με διαστάσεις 1,40 cm πλάτος και πάντα 1,90 ύψος, ελαφρώς μεγαλύτερο συνεπώς από το ημίδιπλο.
  • Κατά παραγγελία: Ίσως η πιο κατάλληλη επιλογή είναι να παραγγείλει κανείς το στρώμα ανάλογα με τα μέτρα του κρεβατιού του Φυσικά, στην περίπτωση αυτή πρέπει να γνωρίζετε ακριβώς τις διαστάσεις του κρεβατιού ώστε να μην πληρώσετε ένα στρώμα που τελικά δεν εφαρμόσει σωστά.

 

Ύψος

Το πόσο ύψος και πόσο πάχος θα έχει το στρώμα ύπνου είναι από τις κρίσιμες παραμέτρους στην επιλογή σας. Έτσι, ένα στρώμα υπερβολικά λεπτό πράγματι δεν έχει την κατάλληλη δομή για να προσφέρει άνετο ύπνο ενώ πολλές φορές μπορεί να αποτελεί την αιτία για μυικούς και αυχενικούς πόνους καθώς και πόνους στον τράχηλο της μήτρας.

Μα πώς να επιλέξετε το σωστό ύψος;

Σε γενικές γραμμές τα στρώματα με ύψος μεταξύ 23-30 εκατοστών είναι τα πιο κατάλληλα. Και πάλι όμως, ο κανόνας δεν είναι απόλυτος. Χρειάζεται σε κάθε περίπτωση να βεβαιωθείτε, λαμβανομένου υπόψη του βάρους του χρήστη και του υλικού από το οποίο είναι φτιαγμένο το στρώμα, ότι θα μπορείτε να ξαπλώνετε άνετα χωρίς να φθαρεί.

 

στρώμα υπνου linea

Τυπολογία βάσει υλικών κατασκευής

Στρώματα αφρού μνήμης (memory foam)

O αφρός μνήμης ή memory foam -όπως είναι γνωστό από την αγγλική ονομασία-, είναι ένα συνθετικό υλικό. Είναι ιδιαίτερα εύκαμπτο επιτρέποντας καλή κατανομή της πίεσης κατά τη διάρκεια της ανάπαυσης. Με το υλικό αυτό η κυκλοφορία του αέρα είναι γενικά χαμηλή, έτσι η θερμότητα του σώματος παγιδεύεται στο στρώμα κάνοντάς το κατάλληλο για όσους κρυώνουν πολύ ή ζουν σε περιοχές με ιδιαίτερα κρύο κλίμα. Καθώς έχει την τάση να «θυμάται» το σχήμα του σώματος, αυτός ο αφρός είναι ιδανικός ακόμη και για πολύ αδύνατα άτομα. Αυτή η προσαρμογή στο σώμα συνεπάγεται λιγότερες κινήσεις κατά τη διάρκεια του ύπνου. Παρόλα αυτά, το στρώμα με αφρό μνήμης δεν ανταποκρίνεται πολύ γρήγορα στις αλλαγές στάσης του σώματος. Εν κατακλείδι: προσαρμόζεται εύκολα στο σώμα αλλά όχι αμέσως.

Τα στρώματα ύπνου αυτά είναι επιπλέον πιο ελαφριά σε σχέση με εκείνα που είναι κατασκευασμένα από άλλα υλικά. Στοιχείο που μεταφράζεται σε εύκολη μεταφορά και πιο εύκολο χειρισμό, ειδικά όταν πρόκειται για στρώματα διπλά.

Στρώματα με ελατήρια

Πρόκειται για τα πιο κλασικά. Ας μην πάει το μυαλό φυσικά σε εκείνα που είχαν οι παππούδες μας. Τα σύγχρονα ελατήρια επιτρέπουν τη δημιουργία στρωμάτων που εγγυώνται ελαστικότητα και σταθερότητα. Επίσης, επιτρέπουν τον αερισμό και είναι ιδανικά για όσους ιδρώνουν πολύ ή ζουν σε ζεστά κλίματα. Τα ελατήρια είναι τις περισσότερες φορές προστατευμένα, ήτοι ένα ένα μέσα σε υφασμάτινη θήκη προκειμένου να μην φθείρονται από την επαφή μεταξύ τους. Καθώς προσαρμόζονται στην πίεση του σώματος ταιριάζουν σε όλους, ακόμη και σε εκείνους που έχουν πολλά κιλά. Καθώς τα ελατήρια βρίσκονται συνήθως στο κέντρο του στρώματος, η προσθήκη μίας στρώσης αφρού στην επιφάνειά του παρέχει απόλυτη άνεση.

στρώμα linea

Βαθμός σκληρότητας και βάρος

Ένα καλό στρώμα ύπνου πρέπει να υποστηρίζει το βάρος του σώματος σωστά. Στην ουσία, πρέπει να είναι τόσο σκληρό ώστε να το στηρίζει αλλά όχι σε βαθμό που να προκαλεί δυσφορία. Αυτό που προέχει είναι να σέβεται τη φυσική κλίση της σπονδυλικής στήλης. Αντίθετα από την άποψη που επικράτησε παλιότερα, ότι τα σκληρά στρώματα είναι τα πιο κατάλληλα για τη σωστή θέση της σπονδυλικής στήλης, πλέον έχει αποδειχτεί ότι ο βαθμός σκληρότητας είναι θέμα καθαρά υποκειμενικό.  Ήτοι εξαρτάται από τις προσωπικές προτιμήσεις και το βάρος του ατόμου που θα το χρησιμοποιήσει.

Εάν επομένως κοιμάστε ανάσκελα, ένα στρώμα πιο σκληρό με σωστή υποστήριξη στη σπονδυλική στήλη είναι η ιδανική επιλογή. Εάν πάλι κοιμάστε στο πλάι ίσως να κοιτάξετε για ένα στρώμα ύπνου λιγότερο σκληρό, που επιτρέπει στους ώμους να βυθίζονται ελαφρώς ώστε να πετύχετε τη μέγιστη άνεση.

Το βάρος έχει επίσης τον δικό του σημαντικό ρόλο στην επιλογή στρώματος, καθώς καθορίζει το βαθμό ανάγκης στήριξης του σώματος. Για παράδειγμα, οι άνθρωποι με πολλά κιλά χρειάζονται ένα στρώμα πιο σκληρό. Αντίθετα, οι πιο λεπτοί θα κοιμούνται καλύτερα σε πιο εύκαμπτα στρώματα που έχουν δημιουργηθεί για να προσαρμόζονται στο σώμα.

Και τι πρέπει να κάνουν τα ζευγάρια που τις περισσότερες φορές διαφέρουν κατά πολύ ως προς το βάρος; Στην προκειμένη περίπτωση η πλέον ιδανική επιλογή είναι δύο μονά στρώματα τα οποία θα ανταποκρίνονται στις ιδιαίτερες ανάγκες τους χωρίς να… τους χωρίσουν.

 

Στρώμα Ύπνου – Δοκιμάστε πριν αγοράσετε

Σίγουρα το στρώμα ύπνου που επιθυμείτε έχετε σκοπό να σας ξεκουράζει για τα επόμενα χρόνια εάν όχι για μια δεκαετία. Επομένως, αξίζει να σπαταλήσετε λίγα λεπτά από τον χρόνο σας για να το δοκιμάσετε προτού το αγοράσετε.

Πράγματι, το να καθίσετε πάνω σε ένα στρώμα για λίγο στην έκθεση δεν αρκεί για να καταλάβετε αν είναι το κατάλληλο για εσάς. Στην ουσία, χρειάζεται να ξαπλώσετε για περισσότερη ώρα, και να τολμήσετε να αλλάξετε στάσεις (πλάι, μπρούμυτα και ανάσκελα). Μόνο έτσι θα καταλάβετε εάν στο εξής η ζωή σας θα γίνει καλύτερη χάρη στον ύπνο σας.

Καθώς είστε ξαπλωμένοι ανάσκελα, δοκιμάστε να περάσετε το χέρι σας (ή καλύτερα ζητήστε από τον συνοδό σας) κάτω από τη μέση σας. Εάν υπάρχει μεγάλο κενό, σημαίνει ότι το στρώμα είναι πιο σκληρό για τα δικά σας δεδομένα. Εάν πάλι το χέρι δεν περνά ή περνά με μεγάλη δυσκολία, το στρώμα είναι μαλακό και το σώμα βουλιάζει υπερβολικά. Ιδανικά, το χέρι πρέπει να βρίσκει μια κάποια αντίσταση καθώς περνά.

Εν ολίγοις, δεν υπάρχει τέλειο στρώμα ύπνου στην απόλυτη έννοια του όρου. Υπάρχει όμως τέλειο στρώμα για τον κάθε ένα από εμάς. Επίσης, έχοντας αποκτήσει λίγες γνώσεις για τους τύπους των στρωμάτων μπορείτε τώρα να διακρίνετε τι θα σας ταίριαζε περισσότερο.

στρωματα linea strom

Linea Strom

Μία ακόμη εταιρεία με υπογραφή-εγγύηση, είναι η Linea Strom. Γνωστή επίσης για την ασύγκριτη ποικιλία για κάθε γούστο και κάθε διαφορετική ανάγκη, η Linea Strom έχει λύσεις και για τις πιο ιδιαίτερες περιπτώσεις. Πέρα εξάλλου από την προηγμένη τεχνολογία και τα άριστα υλικά, οι value from money και custom made επιλογές είναι από τα δυνατά χαρτιά της.

Που θα Βρείτε τα Εκπληκτικά Στρώματα της Linea Strom

Βέβαια, καθώς τα στρώματα έχουν μια πραγματικά εντυπωσιακή ποικιλία που μπορεί να σας δυσκολέψει στην επιλογή, ελάτε στις εκθέσεις μας να γνωρίστε τα προϊόντα της Linea Strom. Θα ενημερωθείτε για όλη την γκάμα των στρωμάτων που διαθέτει, μπορείτε να δοκιμάσετε όλους τους τύπους στρωμάτων, τόσο από άποψη σκληρότητας όσο και από άποψη υλικών. Με την εμπειρία μας μπορούμε να σας βοηθήσουμε στην επιλογή σας, λύνοντας τις όποιες απορίες και δίνοντας σας επιπλέον συμβουλές.

…Όνειρα γλυκά!

 

 

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Φόρμα Ενδιαφέροντος